skip to Main Content

Prenatale screening

Tijdens je eerste afspraak op onze praktijk zullen we je, indien gewenst, ook vertellen over prenatale screening. Dit zijn onderzoeken die je gedurende je zwangerschap kunt laten doen om te kijken naar de gezondheid van je kindje.

Zo kun je onder andere laten onderzoeken hoe groot de kans is op een kindje met het Downsyndroom. Ook kun je laten onderzoeken of je kindje misschien een open ruggetje heeft of een andere aangeboren lichamelijke aandoening.

Niet verplicht, de beslissing is aan jou
De beslissing of en zo ja, welke prenatale screening je wilt laten doen, zijn helemaal aan jou en je partner. De onderzoeken zijn niet verplicht. Het kan best lastig zijn hier een goede beslissing over te nemen. Je kunt altijd met ons in gesprek gaan zodat we kunnen kijken hoe we je hierbij kunnen helpen. En je kunt op elk moment stoppen met de onderzoeken.

Goed om te weten: prenatale screening geeft geen 100% zekerheid
Het is goed om te beseffen dat de onderzoeken die je doet geen 100% zekerheid geven. Bovendien kunnen niet alle afwijkingen worden onderzocht en dus uitgesloten. De onderzoeken geven een iets beter beeld in het gunstigste geval, maar geven dus geen definitief uitsluitsel over de gezondheid van je kindje.

De volgende onderzoeken behoren tot de prenatale screening:

  1. Met de NIPT wordt onderzocht of er een verhoogde kans bestaat dat je ongeboren kindje het Down-, Edwards- of Patausyndroom heeft.
  2. Met de combinatietest wordt onderzocht of er een verhoogde kans bestaat dat je ongeboren kindje het Down-, Edwards- of Patausyndroom heeft.
  3. Bij de 20-weken echo/SEO wordt onderzoek gedaan naar een open ruggetje en andere lichamelijke afwijkingen bij je ongeboren kind.

Heb je nog vragen? Laat het dan gerust weten, we vertellen je graag meer.
Op de site www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl kan je veel informatie vinden.

Onderstaande folders krijg je bij je eerste bezoek aan ons maar kan je ook online bekijken via de site van het RIVM.

Back To Top Call Now ButtonBel dienstlijn (06-52006282)