0652006282

Halverwege de zwangerschap

Goed om te weten

  • Indien jullie niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben, dan heeft de vader juridisch gezien geen band met het kind na de bevalling. Regel indien gewenst de erkenning voor 24 weken.
  • In deze periode kun je de 20-weken echo laten maken, maak hiervoor een afspraak bij VITA.
  • Oriënteer je op een zwangerschapscursus en/of meld je aan voor de voorlichting over bevallen bij ons op de praktijk.
  • Vanaf de 22e week kan je jezelf laten vaccineren tegen kinkhoest. Zo is jullie baby hier vanaf de geboorte tegen beschermd.
  • Je gaat je baby steeds vaker en duidelijker voelen bewegen. Vanaf 28 weken willen we dat je het kindje dagelijks voelt en als dat niet zo is je die zelfde dag contact met ons opneemt.
  • Wil je borstvoeding gaan geven? Meld je dan aan voor de informatieavond over borstvoeding bij ons in de praktijk.

Meer informatie voor deze fase in de zwangerschap

De 22-weken prik

Kinkhoest is voor baby’s een ernstige ziekte. Vlak na de geboorte zijn baby’s
niet beschermd tegen kinkhoest en de eerste vaccinatie kan pas na 2 maanden worden gegeven. Als je je tijdens de zwangerschap laat vaccineren tegen kinkhoest,
gaan de antistoffen via de placenta naar de baby. Daarmee is je kindje ook in de
eerste maanden na de geboorte goed beschermd tegen kinkhoest en kan de eerste vaccinatie bij je kindje worden overgeslagen.
Je kunt de vaccinatie halen vanaf 22 weken bij het consultatiebureau. Kijk voor meer informatie en het maken van een afspraak op www.22wekenprik.nl

Je kindje voelen bewegen

De meeste vrouwen voelen hun kindje voor het eerst bewegen tussen 16-20 weken, sommige zelfs al daarvoor. In het begin voelt dit nog zwak, maar naarmate het kindje groter wordt, zullen de bewegingen duidelijker worden. De ene baby is drukker dan de ander en ook de ligging van de placenta kan invloed hebben op de hoeveelheid bewegingen die je voelt. Toch zul je merken dat je vertrouwd raakt met de bewegingen die bij deze baby passen.
Tot 28 weken mag het bewegingspatroon van je baby per dag verschillen, maar na die tijd willen we graag dat je je kindje dagelijks regelmatig voelt. Twijfel je aan de bewegingen? Neem dan een moment rust en ga eventueel naar huis als je aan het werk bent. Ga op je linkerzij op de bank of bed liggen, op die manier is de doorbloeding van de placenta het meest optimaal. Leg je handen op je buik zodat je bewegingen ook van buitenaf kan voelen. Vaak gaat een kindje binnen korte tijd vanzelf bewegen. Mocht dit niet het geval zijn of houd je twijfel dan willen we dat je meteen contact opneemt met ons spoednummer.

Erkenning en ouderlijk gezag

Wanneer jullie niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben heeft de baby wettelijk gezien alleen een moeder. Wanneer je de wettelijke vader of duomoeder wilt zijn moeten jullie de baby erkennen, bij voorkeur voor 24 weken. Ook de achternaam van de baby wordt hier vastgelegd. Voor de erkenning moeten jullie een afspraak maken bij het gemeentehuis van de gemeente waarin je woont. Bij een tweede kindje van jullie samen kun je als moeder je partner machtigen de baby te erkennen en hoef je niet perse mee.
Vanaf 2023 geldt dat ongehuwde en niet-geregistreerde partners automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag krijgen met de moeder. Dit gebeurt als zij hun kind erkennen. Zij hoeven het gezag niet langer samen met de moeder aan te vragen bij de rechtbank. Wordt een kind voor 1 januari 2023 erkend? Dan moeten de ouders het gezamelijk gezag wel regelen. Ook als het kind na 1 januari 2023 is geboren.

Wil je meer informatie over de juridische kant van het krijgen van een kindje? Bij PlasBossinade Advocaten en Notarissen worden informatieavonden verzorgt over dit onderwerp. Kijk voor meer informatie en actuele data op de website van PlasBossinade

Voorlichtingsavonden

Voorlichtingsavond over de Bevalling op de praktijk
Ongeveer eenmaal in de 4 weken organiseren wij een bevallingsvoorlichting op de praktijk. Zowel jij als je partner zijn daarbij van harte welkom. Je krijgt op deze avond veel informatie over de bevalling van een kraamverzorgster van Het Groene Kruis.
De avond duurt van 19:30-21:30 en is gratis. 
Aanmelden? Meld je op tijd aan, het maximaal aantal deelnemers is 10 personen per avond.
Klik hier om je in te schrijven.

Voorlichting Borstvoeding op de praktijk
Ongeveer eenmaal in de 4 weken organiseren wij een borstvoedingsavond op de praktijk. Zowel jij als je partner zijn daarbij van harte welkom. Je krijgt op deze avond veel informatie over borstvoeding van een lactatiekundige van het Groene Kruis. Ook wordt er een video getoond en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.
De avond duurt van 19:30-21:30 uur en is gratis.
Aanmelden? Meld je op tijd aan, het maximaal aantal deelnemers is 10 personen per avond.
Klik hier om je in te schrijven.

Mocht de avond bij ons vol zijn dan kun je via onderstaande link de overige locaties bekijken waar het Groene Kruis voorlichting over borstvoeding verzorgt. 
Website borstvoedingsavonden Het Groene Kruis

Voorlichtingsavond in het ziekenhuis
Zowel het Martini Ziekenhuis Groningen als het Wilhelmina ziekenhuis Assen geven voorlichtingsavonden.
In het Martini ziekenhuis gaan ze vanaf 2023 weer starten met het geven van fysieke voorlichtingsavonden, ongeveer 4x per jaar. Dit wordt afgewisseld met online voorlichting via Instagram. De eerste start 20 februari. Zwangeren kunnen zich opgeven bij Erna (afdeling 2A), via telefoonnummer 050-524 6430.

Kijk voor meer informatie op de websites:
https://www.martiniziekenhuis.nl/gv
https://www.wza.nl/geboortezorg-in-het-wza/

Zwangerschapscursussen

Hieronder vind je een lijst met verschillende zwangerschapscursussen die je in onze regio kan volgen. De meeste cursussen beginnen rond de 26ste week van de zwangerschap. We raden je aan je tijdig op te geven. Het is zinvol om je voor te bereiden op de bevalling. Dit hoeft niet perse middels een cursus maar kan ook door informatie uit boeken of van het internet.

Informatief:

Sportief:

Yoga:

Voor de aanstaande vaders

  • Welcome to the mancave. Nu met kortingscode STROOMDALPRAKTIJK10 (niet hoofdletter gevoelig) Deze code is goed voor 10 euro korting op de volledige cursus van Welcome to Mankind en het Welcome to Mankind cadeaupakket Gold Edition (beide € 69,- ) 

Haptonomie

Mensendieck 

Hypnobirthing

Zwangerschapszwemmen

  • Zuidlaren – Zwembad Aqualaren: tel. 050-4095566

Na de bevalling