0652006282

Ik ga bijna bevallen

De bevalling; iets waar jullie misschien al maanden naar uitkijken maar wat daarnaast ook erg spannend kan zijn. Het is het eindpunt van de zwangerschap maar tegelijk ook het begin van een nieuw leven. Wanneer begint het? Hoe gaat het lopen? Allemaal vragen waar wij ook niet direct een antwoord op hebben. Elke bevalling is uniek en valt niet te vergelijken met eventuele eerdere bevallingen. Iedereen ervaart een bevalling ook op zijn eigen manier.
Een goede bevalling is voor ons een bevalling waar jullie goed en tevreden op terug kunnen kijken, met als uitkomst een gezonde moeder en baby.
Hieronder vind je informatie die kan helpen bij de voorbereiding voor de bevalling.

Handig om te weten

  • Een bevalling vindt in principe plaats tussen 37 en 42 weken
  • Thuis bevallen bij een ongecompliceerde zwangerschap is net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis
  • Zonder medische indicatie kun je er zelf voor kiezen om onder onze begeleiding in het ziekenhuis te bevallen
  • Je kunt met ons poliklinisch bevallen in het Martini Ziekenhuis en UMCG in Groningen en het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen
  • Wij begeleiden regelmatig bad- en baarkrukbevallingen
Waar wil je bevallen?

De keuze voor thuis of poliklinisch bevallen in het ziekenhuis maken jullie helemaal zelf. Het belangrijkste is dat je bevalt op de plek waar jij je het meest ontspannen en prettig voelt. Wanneer de bevalling begint komen we in principe eerst bij jullie thuis kijken. Je hoeft eigenlijk dan pas de keuze te maken of je thuis blijft of naar het ziekenhuis gaat. In beide gevallen zullen wij de bevalling begeleiden, tenzij er een medische reden is of ontstaat waardoor je onder begeleiding van het ziekenhuis zult bevallen.
Bij een poliklinische bevalling gaan we meestal in de tweede helft van de ontsluiting naar het ziekenhuis. Als alles goed is verlopen mogen jullie ongeveer 3 uur na de bevalling weer naar huis. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent, betaal je een eigen bijdrage voor de poliklinische bevalling. Informeer bij je verzekeraar om welk bedrag dit gaat.

Voorbereiding

Rond de 36e week van de zwangerschap hebben we, gecombineerd met een standaard controle, een bevallingsgesprek met jullie. Tijdens dit gesprek bespreken we jullie wensen rondom de bevalling, we geven je beladviezen en jullie kunnen alle vragen stellen die jullie hebben. Om je voor te bereiden op dit gesprek en op de naderende bevalling, vinden sommige mensen het fijn om een bevalplan in te vullen of te schrijven. Deze geven we jullie rond 34 weken zwangerschap mee samen met een aantal folders over de bevalling.

Het is ook handig om een aantal praktische zaken te regelen gedurende de laatste weken van je zwangerschap:

  • Kraampakket, liefst ingepakt laten, onder je bed zetten of op de babykamer.
  • Je bed verhogen tot ongeveer 75 cm vanaf ongeveer 37 weken zwangerschap, ook wanneer je van plan bent in het ziekenhuis te bevallen. Klossen kun je gratis lenen bij Thuiszorg Icare (uitleenpunt Eelde aan de Schoollaan 25, ma t/m vr 16-18 uur) Het is ook mogelijk om ze te laten bezorgen door Thuiszorgwinkel Vegro (0800-2887766). Je kan hierbij eventueel ook een po (ondersteek) of ruggensteun regelen (lenen). Het is ook mogelijk om een bed te huren.
  • Als je van plan bent thuis te gaan bevallen is het belangrijk dat je bij eventuele problemen, door hulpverleners van de ambulancedienst goed te vervoeren bent. Kijk goed naar de bereikbaarheid van je voordeur, slaapkamer, trap en dergelijke. Overleg met ons bij twijfel.
  • Zorg dat je huisnummer goed zichtbaar is.
  • Tas inpakken en klaarzetten voor een bevalling in het ziekenhuis of een eventuele overdracht naar het ziekenhuis.
Tips voor tijdens je bevalling
  • Probeer je zo goed mogelijk te ontspannen!
  • Zorg voor afleiding, met name in de eerste fase van de ontsluiting.
  • Rust uit tussen de weeën.
  • Concentreer je op je ademhaling. De meeste ademhalingsoefeningen worden aangeleerd bij een zwangerschapscursus. Wij kunnen je hierin ook ondersteunen tijdens de bevalling.
  • Zorg ervoor dat je het lekker warm hebt. Warmte helpt om te ontspannen.
  • Wissel regelmatig van houding tijdens je bevalling.
  • Probeer regelmatig te plassen.
  • Uit onderzoek is gebleken dat voortdurende ondersteuning van je partner (of bijvoorbeeld je moeder, zus of vriendin) de bevalling iets verkort en dat je minder kans hebt op een kunstverlossing. Ook zijn vrouwen na de bevalling tevredener over de bevalling.
  • Een warme douche of bad doet je lijf ontspannen en hierdoor maak je meer endorfinen aan.
  • Maak eventueel gebruik van een TENS, een apparaatje waarmee je jezelf kleine stroomstootjes geeft. Dit kan de aandacht van de pijn van de weeën afleiden.
Wanneer bellen?

We zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar op ons mobiele nummer: 06-52 00 62 82. Stuur ons liever geen WhatsApp of sms bericht maar bel! Bel niet met een anoniem nummer, dan kunnen we je terugbellen. Kun je ons niet bereiken omdat we in gesprek zijn of even geen bereik hebben, probeer het dan na 5 minuten weer. Mocht er sprake zijn van spoed en kan je ons blijvend niet bereiken? Bel dan naar onze collega verloskundigen van verloskundigenpraktijk Hoogezand op nummer 06-53941766, zij hebben onze privénummers.

Bel altijd bij twijfel of ongerustheid!

Voor de verloskamers van het Martini Ziekenhuis neem contact op met 050-5246456.

Bij de bevalling houden we onderstaande beladviezen aan:

  • Bij regelmatige weeën om de 3-4 minuten gedurende ongeveer een uur, die ruim een minuut duren.
  • Als je ’s avonds of ’s nachts helder vruchtwater verliest en het hoofdje ingedaald was bij de laatste controle, kunnen jullie de volgende ochtend bellen als je nog geen weeën hebt.
  • Mocht het vruchtwater groen/bruin/geel van kleur zijn of was het hoofdje nog niet ingedaald bij de laatste controle, bel ons dan meteen bij het breken van de vliezen.
  • Jullie moeten ons bellen bij helderrood bloedverlies!

Voor 37 weken zwangerschap moeten jullie ons altijd meteen bellen als je weeën, bloedverlies of vruchtwaterverlies hebt.

Bevallen in bad of op de baarkrruk

Je kan op allerlei soorten manieren en in allerlei soorten houdingen bevallen! Het belangrijkste is dat je verschillende houdingen uitprobeert en ook regelmatig van houding wisselt. Beval in de houding die jij prettig vindt. Het kan goed zijn dat je bedacht hebt om verticaal te willen bevallen of in bad, maar dit tijdens de bevalling niet prettig blijkt te vinden. Alles is mogelijk, bespreek het met ons!

Baarkrukbevalling

Zittend op de baarkruk is een natuurlijke houding om te persen. Je partner kan op een stoel achter je gaan zitten en je op deze wijze ondersteunen. Door rechtop te zitten hebben vrouwen vaak het gevoel actief betrokken te zijn bij het persen. Natuurlijk helpt ook de zwaartekracht mee in deze houding. Je kan zelf aangeven dat je op de kruk wilt bevallen, maar het gebeurt ook regelmatig dat wij tijdens het persen besluiten van houding te veranderen en we de kruk voorstellen. Dit om de bevalling zo optimaal mogelijk te laten verlopen. We hebben allemaal een baarkruk bij ons als je thuis bevalt en mocht je in het ziekenhuis bevallen staat daar ook altijd een baarkruk die je kan gebruiken.

Badbevalling

Warm water heeft een ontspannende werking tijdens de ontsluiting. Vaak merk je dat als je onder de douche of in bad gaat zitten, je de weeën wat beter op kunt vangen. Wanneer je thuis in bad zou willen bevallen, kun je een speciaal bad huren. In het ziekenhuis hebben ze baden beschikbaar die je kan gebruiken. Het bevallingsbad is een groot bad, waarin je je gemakkelijk kunt bewegen en dus steeds van houding kan wisselen, wanneer je daar behoefte aan hebt. Ook het persen en de daadwerkelijke geboorte van de baby kunnen in bad plaatsvinden. Iedereen die met ons mag bevallen, thuis of poliklinisch, mag ook in bad bevallen. Als je meer wilt weten over een badbevalling maak dit dan bij ons kenbaar. Wij hebben een aantal adressen waar je een bevalbad kunt huren of kopen.

Pijnstilling

Voor pijnbestrijding met medicijnen moet je tijdens de bevalling naar het ziekenhuis en neemt de gynaecoloog de zorg van ons over. De reden is dat je hartslag, bloeddruk en ademhaling moeten worden gecontroleerd bij toediening van medicijnen. Ook de conditie van jullie baby moet strenger worden bewaakt. Voor alle informatie over pijnstilling verwijzen we jullie graag naar de folder hierover.

Voor onze regio geldt het volgende:
De Ruggenprik is mogelijk in het Martini ziekenhuis, Wilhelmina Ziekenhuis en het UMCG
Pethidine is mogelijk in het Wilhelmina Ziekenhuis
Remifentanil is mogelijk in het Martini Ziekenhuis en Wilhelmina ziekenhuis
Lachgas
is in onze hele regio niet mogelijk