0652006282

Ik ben bevallen

Handig om te weten

  • De eerste week na je bevalling komen wij regelmatig langs
  • Ook als je tijdens je zwangerschap en bevalling onder controle was van het ziekenhuis, kunnen wij je begeleiden in de kraamweek.
  • Je kunt ons tot zeker 6 weken na je bevalling altijd bellen met vragen en voor spoed.
  • Voorafgaand aan je eerste menstruatie kun je al weer zwanger worden, denk dus om anticonceptie.
  • Het is goed om je bekkenbodem na de bevalling te trainen.
    Klik hier voor de bekkenbodemcheck.

Kraamzorg

De kraamverzorgster is gedurende de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling degene die jullie thuis helpt bij de verzorging van de baby, je begeleidt bij de (borst)voeding en de medische controles bij jou en de baby uitvoert. Ook assisteert ze ons bij een thuis- of een poliklinische bevalling.
Het is belangrijk om je voor de 16e week van je zwangerschap in te schrijven bij een kraamzorgbureau.
Hieronder volgen een aantal kraamzorgbureau’s waar we regelmatig mee samenwerken:

  • Kraamzorg het Groene Kruis
  • de Kraamvogel
  • Isis Kraamzorg
  • Kraamzus
  • Kraamzorg de Geboorte

Meer informatie voor na de bevalling

Geboorteaangifte

Het is verplicht om binnen 3 dagen na de geboortedag van jullie baby aangifte te doen in de gemeente waar jullie baby geboren is. Tegenwoordig kan dit digitaal. Hiervoor heb je je DigiD nodig en een geboorteverklaring die je van ons krijgt of van het ziekenhuis, afhankelijk van wie verantwoordelijk was tijdens je bevalling. Willen jullie de aangifte niet digitaal doen, dan kun je een afspraak maken bij het gemeentehuis van de gemeente waar jullie baby is geboren. Neem hierbij een geldig paspoort of ID-kaart mee van degene die aangifte doet en van de moeder van de baby. Ook een kopie van de eventuele erkenningsakte, akte van naamskeuze of het trouwboekje is handig om mee te nemen.

Borst- en kunstvoeding

Het is bewezen dat voor de gezondheid van de baby en voor de moeder borstvoeding de beste voeding is. De belangrijkste bouw- en antistoffen zitten in moedermelk en het is niet mogelijk om die na te maken in kunstvoeding. Er zijn echter situaties waarin ouders er goed aan doen om voor kunstvoeding te kiezen. Bijvoorbeeld in het geval van bepaald medicijngebruik, wanneer de moeder het voeden niet ziet zitten of wanneer de borstvoeding niet op gang komt. Uiteindelijk is een gezonde moeder, die zich prettig voelt bij wat ze doet, nóg waardevoller voor jullie baby dan het geven van borstvoeding.

Borstvoeding geven is een natuurlijk proces wat (vooral) in de eerste week veel oefening kost. Belangrijk is de productie goed op gang te krijgen en het leren de baby op een goede manier aan te leggen. Hierbij kunnen zowel wij als de kraamverzorgster ondersteunen. Mochten zich problemen voordoen of wil je meer hulp dan kunnen we altijd contact opnemen met een lactatiekundige. Zij is de specialist op gebied van borstvoeding. Je kunt je voorbereiden op het geven van borstvoeding door de  voorlichtingsavond hierover te volgen bij ons op de praktijk. Ook is het mogelijk een online borstvoedingscursus te volgen bij de Borstvoeding Academie. Met de code tSTROOMDAL-BVA23 krijg je daar extra korting op en betaal je €87,- ipv €129,-.

Flesvoeding is er in verschillende soorten en maten. Het is belangrijk om 1 soort flesvoeding te kopen om wisseling en daarmee darmkrampjes zoveel mogelijk te voorkomen.

Hielprik en gehoortest

Wanneer aangifte van geboorte gedaan is bij de gemeente wordt automatisch het consultatiebureau van de geboorte op de hoogte gebracht. Zij komen in de eerste week na de bevalling thuis langs om wat bloed af te nemen uit de hiel van je baby. Dit bloed wordt nagekeken op een aantal aandoeningen.  Meer informatie over de hielprik kan je vinden op de site van het RIVM.
Tegelijkertijd wordt er een gehoortest gedaan. De gehoortest doet geen pijn en duurt maar een paar minuten. Beide oortjes worden apart getest. Meer informatie over de gehoortest kan je vinden op de site van het RIVM.

Nacontrole

Ongeveer 6 weken na de bevalling is het mogelijk om een afspraak op de praktijk te maken voor een nacontrole. We kijken hierbij of jouw herstel op een normale manier verloopt. Zo nodig controleren we je bloeddruk, het ijzergehalte in je bloed of je perineum (in geval van hechtingen). Tips voor de bekkenbodem, anticonceptie en eventueel volgende zwangerschappen komen ter sprake.
Ook is het vaak fijn om nog even na te praten over de bevalling. En natuurlijk vinden we het leuk om jullie kleine nog even te zien!

Bekkenbodem

Na je zwangerschap en bevalling is het goed om extra aandacht te besteden aan je bekkenbodem. Het trainen van je bekkenbodem heeft een positief effect op het voorkomen van (stress) incontinentie op latere leeftijd. Op www.bekkenbodemonline.nl vind je alle informatie om deze oefeningen goed te kunnen doen. Na 6 weken kun je online een ‘bekkenbodemcheck’ doen. Heb je klachten dan kun je een afspraak maken bij een bekkenfysiotherapeut.
In onze regio zijn dit o.a:
Jorien Ponsioen, Haren
Liset Hamminga, Annen
Bekken en bodemhuis, Tynaarlo

Anticonceptie

Wanneer je weer ongesteld wordt na je bevalling is een goede vraag. Dit kan in principe na 4-6 weken maar het kan ook maanden uitblijven, zeker in het geval van borstvoeding. Twee weken voor je eerste menstruatie heb je weer een eisprong en kun je dus weer zwanger worden. Zorg er dus voor dat je je beschermt als jullie dit (nog) niet wensen.
Na de bevalling wisselt het per vrouw wanneer de behoefte aan seksueel contact weer terug komt. Hormonen uit de borstvoeding kunnen hier invloed op hebben, maar ook de verandering naar het moederschap en je lichamelijke herstel. Geef jezelf de tijd!
Voor meer informatie over welke anticonceptie in jouw geval geschikt is en vanaf wanneer je deze kunt gebruiken verwijzen we je graag naar Anticonceptie.nl
Wij kunnen je daarnaast verloskundige en anticonceptiespecialist Wendy Wielenga van harte aanbevelen voor onder andere het plaatsen van spiraaltjes. Zij kan je voorlichten over alle soorten anticonceptie en deze ook voorschrijven en plaatsen. Voor meer informatie of het maken van een afspraak verwijzen we je graag naar de website van Wendy Wielenga.

Onze zorg in de kraamweek

Ook na je bevalling zijn wij betrokken. Tijdens de eerste week na de bevalling komen we een aantal keer bij jullie thuis langs en blijven we jullie aanspreekpunt bij vragen en problemen. Tijdens de bezoekjes kijken we hoe het met jullie gaat en of er eventueel extra steun nodig is bij de (borst)voeding of ongemakken die na de bevalling zijn ontstaan. De kraamtijd is een bijzondere, unieke periode maar kan ook heftig en emotioneel zijn. Ook voor de psychische en emotionele ondersteuning staan wij voor jullie klaar.

De 6 weken na je bevalling zijn wij, naast het consultatiebureau en de huisarts, nog altijd bereikbaar voor vragen of spoed.