0652006282

Zwanger worden

Wanneer je een kinderwens hebt, wil je niets liever dan zo snel en gezond mogelijk zwanger worden.

De periode voordat je zwanger wordt, heeft invloed op de kans om zwanger te worden en ook op de gezondheid van jou en je toekomstige baby. Het is belangrijk dat jij en je partner al voor de bevruchting letten op jullie gezondheid. Sommige problemen in de zwangerschap hebben namelijk hun oorsprong in het prille begin van de zwangerschap. We hebben een aantal tips en weetjes voor de best mogelijke start op een rijtje gezet.

Vruchtbare dagen

Om zwanger te kunnen worden moet je rond de eisprong vrijen, maar wanneer is dat?
Om inzicht te krijgen in je eigen menstruatiecyclus kun je het beste beginnen met het opschrijven van de 1e dag van je laatste menstruatie. De eisprong vindt plaats ongeveer 14 dagen voordat je menstruatie op gang komt, ongeacht de lengte van je cyclus. Bij een regelmatige cyclus is het dus vrij nauwkeurig te voorspellen, lastiger wordt het wanneer je een onregelmatige cyclus hebt. Je zou dan bijvoorbeeld ovulatietesten kunnen gebruiken. Wat ook zou kunnen is iedere ochtend voor het opstaan je temperatuur te meten. Na de eisprong stijgt je temperatuur met 0,3 graden, deze daalt vlak voor de menstruatie weer. Een eicel is de eerste uren na de eisprong het meest vruchtbaar. Zaadcellen kunnen ongeveer 5 dagen blijven leven in je lichaam. De meeste zwangerschappen ontstaan bij vrijen in de dagen voor de eisprong.

Met de ovulatie-calculator kun je berekenen wanneer je eisprong is.

Meer informatie over zwanger worden

Foliumzuur

Foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, krijg je binnen via voedsel. Het is zit o.a. in bananen, sinaasappelen, peulvruchten, melk en groene bladgroenten. Eigenlijk al 4 weken voor de bevruchting heb je hier extra van nodig. Foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje, open schedel, gespleten of open gehemelte bij de baby. Het advies is om 0,4-0,5 mg foliumzuur per dag te slikken t/m de 10e week van je zwangerschap. Heb je eerder een kindje gehad met bijvoorbeeld een open ruggetje of hazenlip? Of heb je epilepsie? Dan adviseren we een hogere dosis foliumzuur te nemen. Hiervoor kun je contact opnemen met ons of met de huisarts.

Ben je onverwacht of sneller dan verwacht zwanger? Begin dan het liefst zo snel mogelijk met het slikken van foliumzuur.

Beweging

Zorg ervoor dat je lichaam in goede conditie is voordat je zwanger wordt. Sportte je al geregeld, dan kun je hiermee doorgaan als je zwanger bent. Probeer in ieder geval minimaal een half uur per dag te bewegen. Luister naar je lichaam en sport eventueel onder begeleiding. Wanneer je zwanger bent dan heb je ook speciale sportprogramma’s voor zwangere vrouwen..

Gezond gewicht

Als je een zwangerschapswens hebt, dan is het goed om voor de zwangerschap op een gezond gewicht te komen. Een gezond gewicht wordt gedefinieerd als een BMI tussen de 18,5 en de 24,9.

Als je te licht of te zwaar bent dan kan dan invloed hebben op je vruchtbaarheid. Bij je partner kan ondergewicht er tevens voor zorgen dat er minder zaadcellen aanwezig zijn. Mocht het niet lukken op een gezond gewicht te komen, maak dan een afspraak bij de diëtist.

Medicatie

Gebruik jij en/of je partner medicatie? Overleg dan met de (huis-)arts/ specialist of je hiermee door kan gaan bij een kinderwens of zwangerschap. Soms is het verstandig om te stoppen of te wisselen naar een ander medicijn. Ook is het soms nodig de dosering van bepaalde medicatie aan te passen in de zwangerschap.

Paracetamol kan veilig worden gebruikt in een dosering van maximaal 4x daags 1000mg.

Roken, alcohol en drugs

Wanneer je rookt, alcohol drinkt of drugs gebruikt is het belangrijk hiermee te stoppen bij een kinderwens en in de zwangerschap. Het gebruik van nicotine/tabak, alcohol en drugs levert veel extra risico’s op voor het ongeboren kind. Hierbij kun je denken aan verhoogde kans op een miskraam, vroeggeboorte, achterblijven van de groei van de baby en mogelijke loslating van de placenta.

Een bijkomend voordeel van het stoppen met deze ‘intoxicaties’ is dat de vruchtbaarheid toeneemt, dit geldt ook voor je partner.

In de folder ‘Alcohol-Roken-Drugs en Zwangerschap’ staat alles wat je moet weten over alcohol, roken en drugs vóór, tijdens en na je zwangerschap.

Als zwanger worden niet lukt

Ongeveer 80% van de stellen met een kinderwens raakt binnen een jaar zwanger. Mocht na een jaar een zwangerschap alsnog uitblijven, overleg dan eens met je huisarts over de mogelijkheden van vruchtbaarheidsonderzoek.  Lees hierover meer op de website van Freya.