0652006282

Ik ben zwanger

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Misschien voor het eerst, misschien al eens vaker een positieve test in handen gehad. Hoe dan ook is het een spannende tijd. Wij begeleiden jullie graag in deze bijzondere periode in jullie leven.

 

Goed om te weten

  • Zodra je weet dat je zwanger bent kun je je bij ons aanmelden. Je hebt daar geen verwijzing van de huisarts voor nodig.
  • Slik dagelijks 0,4-0,5 mg Foliumzuur en 10 mcg vit D. Deze kun je zonder recept kopen bij de drogist of apotheek.
  • Download de app ZwangerHap van het voedingscentrum voor alle informatie over voeding tijdens je zwangerschap.
  • Stop met het gebruik van tabak, alcohol of drugs.
  • Meld je aan bij Moeders voor Moeders als je andere vrouwen wil helpen zwanger te worden.

Kwaaltjes in de zwangerschap

Bijna elke zwangerschap kent wel een paar ongemakken. Er gebeurt in korte tijd erg veel in je lijf. En niet alleen in je lijf: ook emotioneel heeft een zwangerschap impact.

We geven je graag een aantal tips bij veel voorkomende kwaaltjes in de eerste weken. Het is goed om te weten dat kwaaltjes verschillen per vrouw en ook per zwangerschap. Als je geen kwaaltjes hebt, betekent dit dus niet automatisch dat er iets mis is met de zwangerschap.

Tips bij veel voorkomende kwaaltjes in de zwangerschap

Misselijkheid

Een van de meest gehoorde kwaaltjes: misselijkheid. De oorzaak van misselijkheid tijdens de zwangerschap is onbekend en we weten ook niet waarom de ene zwangere hier meer last van heeft dan de andere zwangere. Het kan heel goed dat je helemaal niet misselijk bent of wordt.
Hoewel het in de volksmond vaak ochtendmisselijkheid wordt genoemd, kan het de hele dag voorkomen. We hebben een aantal tips voor je:

  • Zorg dat je regelmatig wat eet. Voel zelf aan hoe vaak en wat het beste voor je werkt. Een lege maag kan de misselijkheid juist verergeren.
  • Eet niets dat je tegen staat. Kijk naar wat je nog wel kunt en wilt eten.
  • Blijf goed drinken. Dat zorgt er onder andere voor dat je niet uitdroogt.
  • Neem voldoende rust.
  • Vermijd producten die heel sterk gekruid zijn of zwaar op de maag liggen omdat ze bijvoorbeeld veel vet bevatten. Kies bijvoorbeeld voor groentes, fruit, crackers, rijstwafels of brood.
  • Ben je ‘s nachts misselijk? Leg dan bijvoorbeeld een cracker op je nachtkastje. In veel gevallen helpt iets lichts eten tegen het ergste gevoel van misselijkheid.

Soms is de misselijkheid niet onder controle te krijgen. Dan raden we je aan om contact met ons op te nemen. We kunnen dan samen kijken welke oplossingen er mogelijk zijn. 

Vermoeidheid

Ook vermoeidheid is een veel voorkomend verschijnsel tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Vaak zien we dat weer afnemen na de 12e week. Het kan echter ook langer aanhouden. Probeer goed aan te voelen wat je aankan en neem op tijd rust. Ga vroeg op bed of plan iets minder activiteiten voor jezelf in als je moe bent. Je lichaam is hard aan het werk, immers! 

Buikpijn

Ook al is je zwangerschap heel pril, in je buik gebeurt gelijk al best veel. Dit kan ervoor zorgen dat je wat buikpijn krijgt. Je baarmoeder groeit en dat kan zorgen voor menstruatie-achtige pijn. Ook kunnen daardoor je darmen van slag zijn. Probeer dan veel water te drinken en eet vezelrijk. Daarmee kun je de klachten vaak beheersen. Heb je buikpijn in combinatie met bloedverlies, neem dan contact met ons op.

Afscheiding

Tijdens je zwangerschap kun je afscheiding hebben zoals normaal of zelfs meer. Dit is normaal en niets om je druk om te maken zolang het niet jeukt of verandert van kleur. Komt er met de afscheiding wat bloed mee? Ook dat komt soms voor in de eerste weken.

Bloedverlies

Het is voor elke zwangere een doemscenario: bloedverlies. Toch hoeft het helemaal niet direct te betekenen dat er iets mis is met de zwangerschap. Bloedverlies in de eerste weken kan verschillende oorzaken hebben. De doorbloeding van de baarmoedermond en vagina neemt toe en dat verhoogt de kans op bloedverlies. Wanneer je niest, hoest, vrijt, zwaar tilt of druk zet bij het hebben van ontlasting kan een vaatje springen wat bloedverlies tot gevolg heeft. Vaak is de oorzaak van het bloedverlies echter onbekend en lijkt het geen invloed te hebben op de zwangerschap.

Stemmingswisselingen

Een van de belangrijkste en meest impactvolle dingen die tijdens de eerste weken van de zwangerschap plaatsvinden: de veranderingen in je hormoonhuishouding. Dit kan betekenen dat je in je stemming wat schommelt en wellicht andere gevoelens ervaart dan normaal. Onze tip? Probeer je er aan over te geven. Er gebeurt nu veel in je lichaam en dat is juist goed. Accepteer dat er veel bij komt kijken en leg dit eventueel ook uit aan je partner. Uiteindelijk stabiliseert dit weer en zul je je meer jezelf voelen.

Miskraam

Helaas eindigt niet iedere zwangerschap zoals gehoopt.  Ongeveer 10%-15% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. En dat kan behoorlijk ingrijpend zijn. Bloedverlies kan een aanwijzing zijn voor een miskraam, vaak gaat dit gepaard met hormonale schommelingen.

Heb je deze klachten of vertrouw je het niet? Neem dan contact met ons op.

Voor meer informatie over het krijgen van een miskraam verwijzen we je graag naar de website van onze beroepsvereniging.