skip to Main Content

Voorbereiding

Je kunt een cursus volgen om je voor te bereiden op de bevalling. Je leert dan precies wat er in je lichaam gebeurt tijdens een bevalling. Ook leer je hoe je de weeën kunt opvangen. Er zijn verschillende zwangerschaps- en bevallingscursussen, allemaal met een andere insteek. Je kunt kiezen voor een individuele cursus of eentje met andere zwangeren. Kies vooral een cursus die bij je past. Zie hiervoor kopje “Cursussen” onder Zwangerschap.

Rond ongeveer 36 weken zwangerschap hebben we, gecombineerd met een standaard controle, een bevallingsgesprek met jullie. Tijdens dit gesprek bespreken we jullie wensen rondom de bevalling, we geven je beladviezen en jullie kunnen alle vragen stellen die jullie hebben. Om je voor te bereiden op dit gesprek en op de naderende bevalling, vinden sommige mensen het fijn om een bevalplan in te vullen of te schrijven. Deze geven we jullie rond 34 weken zwangerschap mee samen met een aantal folders over de bevalling, onder anderen de folder ‘hoe bereid je je voor.

Het is ook handig om een aantal praktische zaken te regelen gedurende de laatste weken van je zwangerschap:

  • Kraampakket, liefst ingepakt laten, onder je bed zetten of op de babykamer.
  • Je bed verhogen vanaf ongeveer 37 weken zwangerschap, ook wanneer je van plan bent in het ziekenhuis te bevallen. De kraamcentra hebben als voorwaarde voor het geven van kraamhulp een minimale werkhoogte van 75 cm. Steunen om je bed te verhogen (klossen) kun je lenen bij Thuiszorg Icare (uitleenpunt Eelde aan de Schoollaan 25, ma t/m vr 16-18 uur) Dit is gratis; je dient  wel een legitimatiebewijs en een verzekeringspasje mee te nemen. Het is ook mogelijk deze artikelen thuis te laten bezorgen door (de) Thuiszorgwinkel Vegro (0800-2887766). Je kan hierbij eventueel ook een po (ondersteek) of ruggensteun regelen (lenen).
  • Als je van plan bent thuis te gaan bevallen is het belangrijk dat je bij eventuele problemen, door hulpverleners van de ambulancedienst goed te vervoeren bent. Kijk goed naar de bereikbaarheid van je voordeur, slaapkamer, trap en dergelijke. Overleg met ons bij twijfel.
  • Zorg dat je huisnummer goed zichtbaar is.
  • Lijstje klaarleggen met belangrijke telefoonnummers.
  • Tas inpakken en klaarzetten voor bevalling in het ziekenhuis of een eventueel ziekenhuisbezoek in de zwangerschap. (Zie lijstje onder Benodigdheden)
Back To Top Call Now ButtonBel dienstlijn (06-52006282)