skip to Main Content

Wat als het misgaat?

Helaas eindigt niet elke zwangerschap zoals gehoopt. Ongeveer 10%-15% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. En dat kan behoorlijk ingrijpend zijn.

Wat is een miskraam?
We spreken van een miskraam als de zwangerschap misloopt voor 16 weken.

Wat is de oorzaak van een miskraam?
We weten dat 95% van de miskramen wordt veroorzaakt door een gestoorde celdeling, een chromosomale stoornis of een andere aangeboren afwijking van het vruchtje. In de overgebleven 5% van de gevallen is er sprake van andere oorzaken bijv. een innestelingsstoornis, afwijkende vorm van de baarmoeder, hormonale stoornissen of een infectie.

De aanleiding is dus altijd medisch. We kunnen niet altijd zien waardoor het in een specifiek geval mis ging. Dit weten we wel: zoek de aanleiding nooit bij jezelf.

Aanwijzing voor een miskraam
Aanwijzingen voor een miskraam kunnen zijn bloedverlies en buikkrampen. Maar niet elk bloedverlies of iedere buikkramp betekent dat je een miskraam krijgt. Na gemeenschap bijvoorbeeld, kan er ook wat bloedverlies optreden. De baarmoedermond bloedt wat gemakkelijker gedurende de zwangerschap. Andersom betekent geen klachten niet per se dat alles goed is. Daarom is de eerste echo vaak zo spannend. 

Heb je klachten of vertrouw je het niet? Neem dan contact op. Als het nodig is, komen we langs of maken we een echo maken. Eventueel maken we een afspraak bij de gynaecoloog.

Verwerken van een miskraam
Veel vrouwen hebben, na het verlies van hun prille zwangerschap, een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners. De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind. Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht. Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven totdat het verdriet over is. Iedereen beleeft het anders. Iedereen doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen.

Wat kan je doen om je miskraam goed te verwerken?

  • Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
  • Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook altijd welkom bij ons.
  • Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
  • Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in de kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou of jullie past.
  • Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn bijvoorbeeld besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven.
  • Vertel je kinderen erover. Er zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen.

Merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies van je zwangerschap te verwerken. Dit is geen thema om mee aan te rommelen. Zoek begeleiding die bij jou past.

Je bent altijd welkom om met ons te praten over je miskraam en eventuele vragen te stellen.

Extra informatie kan je hier vinden.

Back To Top Call Now ButtonBel dienstlijn (06-52006282)