skip to Main Content

NIPT

Wat is NIPT?
De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) is een test waarbij het bloed van de moeder wordt gebruikt om in het laboratorium te testen of het ongeboren kindje mogelijk  Downsyndroom (trisomie 21), Edwardssyndroom (trisomie 18) of Patausyndroom (trisomie 13) heeft.
De NIPT wordt in Nederland alleen aangeboden in het kader van twee wetenschappelijke studies:

Je kunt dus alleen de NIPT krijgen als je ook deelneemt aan één van beide studies.

Hoe werkt de NIPT?
Meedoen aan de NIPT-studie kan vanaf 11 weken zwangerschap. Het onderzoek bestaat voor de vrouw uit de afname van een buisje bloed uit de arm.

Dit bloed van de moeder wordt gebruikt om te testen of het ongeboren kind mogelijk trisomie 21, 18 of 13 heeft. Hierbij worden DNA-fragmenten van de moederkoek onderzocht. De NIPT maakt het mogelijk te zien of er bij het ongeboren kind een extra exemplaar aanwezig is van chromosoom 21, 18 of 13.

De voor- en nadelen
De NIPT is minder ingrijpend dan bijvoorbeeld een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Omdat er niet wordt ingegrepen in je baarmoeder (we noemen dit “niet-invasief”), is er geen verhoogd risico op een miskraam.

Maar:  de NIPT geeft geen 100% zekerheid.

Dit betekent dat er bij een afwijkende uitslag toch aanvullend onderzoek nodig is zoals een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Deze onderzoeken noemen we invasieve onderzoeken en geven meer zekerheid.

Als de uitslag niet afwijkend is, dan wordt extra onderzoek niet geadviseerd omdat de kans dan erg klein is dat je kindje toch een trisomie-afwijking heeft.

Lees hier meer over de NIPT.

 

Back To Top Call Now ButtonBel dienstlijn (06-52006282)