skip to Main Content

Algemene adviezen

Over het algemeen kan je als zwangere alles blijven doen wat je ook deed toen je nog niet zwanger was, zoals werk, sport, seksualiteit, autorijden enz. Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, naar je lichaam luistert en de volgende leefregels in acht neemt:

  • Probeer in de zwangerschap zoveel mogelijk contact met de volgende stoffen te vermijden: verf op terpentinebasis, ongediertebestrijdingsmiddelen, chemicaliĆ«n (zoals foto-ontwikkelvloeistoffen) en lasergames. Van haarverf zijn tot nu toe geen schadelijke effecten bekend. Voor de zekerheid kan je beter geen soorten gebruiken waar loodhoudende oplosmiddelen in zitten.
  • Of een hoge omgevingtemperatuur tijdens de zwangerschap kwaad kan, is niet bekend. Mogelijk is het verstandig de eerste maanden van de zwangerschap langdurig hete baden, saunabezoek of zonnebank te vermijden. De zonnebank kan een zwangerschapsmasker (een bruine verkleuring van de gezichtshuid) veroorzaken of verergeren. Dit kan ook door langdurig zonnen.
  • Je kan gewoon in jouw tempo blijven sporten. Het blijven doen van contactsporten is niet meer verstandig in het derde trimester van je zwangerschap. Zwemmen en fietsen zijn ideale sporten om uit te oefenen in de zwangerschap.
  • Vermijdt contact met schapen en geiten tijdens en een paar weken na het lammeren. Ook kleding van mensen die met deze dieren werken, kan besmet zijn met de bacterie die Q-koorts veroozaakt. Q-koorts kan een miskraam of vroeggeboorte veroorzaken.
Back To Top Call Now ButtonBel dienstlijn (06-52006282)