skip to Main Content

Gefeliciteerd! Een aantal eerste tips!

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Misschien voor het eerst, misschien heb je al een of meerdere kinderen rondlopen. Hoe dan ook is het een spannende tijd. We geven je graag een paar tips voor de eerste weken. Heb je vragen? Neem dan gerust contact op.

Wat moet je nu doen?
Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je je bij ons aanmelden. De eerste afspraak is meestal rond de 10e week van de zwangerschap. Wij hebben de beschikking over eenĀ echo-apparaat, dus kunnen we zelf, op de praktijk, de exacte termijn van je zwangerschap bepalen.

Foliumzuur
Foliumzuur vermindert de kans op een open ruggetje, een gespleten lip of een open gehemelte bij het ongeboren kind. Waarschijnlijk slik je al foliumzuur. Als dit nog niet het geval is en je nog maar kort zwanger bent, slik dan alsnog foliumzuur. Je slikt foliumzuur tot 10 wk zwangerschap. Slik elke dag een tablet van 0,4-0,5 mg. Je kan deze tabletten zonder recept bij de drogist of apotheek kopen.

Vitamine D
Je lichaam kan zelf vitamine D aanmaken maar daarvoor is wel daglicht nodig, vandaar dat aangeraden wordt elke dag buiten te komen als het licht is. De gezondheidsraad concludeerde in 2012 dat zwangere vrouwen op zich geen verhoogde behoefte aan vitamine D hebben. Toch adviseert zij alle zwangeren voor de zekerheid 10 microgram vitamine D per dag te gebruiken. Slik niet meer dan 10 microgram per dag, tenzij een arts anders voorschrijft.

Multivitamine
Multivitaminepillen zijn niet nodig als je gezond en gevarieerd eet, wil je ze toch gebruiken kies dan een van de multivitaminepillen die speciaal voor zwangeren zijn. Deze pillen bevatten een aangepaste hoeveelheid vitamine A. Teveel vitamine A kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind. Let er ook op of hier al vitamine D inzit. Zo ja, slik dan geen extra vitamine D.

Wat mag je wel, wat mag je niet?
Gelukkig mag je nog een heleboel als je zwanger bent. We weten dat het internet vol staat met allerlei do’s andĀ dont’s, maar in de praktijk valt het allemaal best mee. En twijfel je ergens over? Neem dan contact met ons op.

In de onderstaande folder staat veel informatie over de zwangerschap in het algemeen. Je krijgt hem bij je eerste bezoek aan ons maar je kan hem ook online bekijken via de site van het RIVM.

Back To Top Call Now ButtonBel dienstlijn (06-52006282)