skip to Main Content

Hielprik en Gehoortest

Wanneer aangifte van geboorte gedaan is bij de gemeente wordt automatisch het consultatiebureau ingeschakeld. Zij komen in de eerste week na de bevalling thuis langs om wat bloed af te nemen uit de hiel van je baby. Dit bloed wordt nagekeken op een aantal aandoeningen. De uitslag wordt alleen doorgebeld wanneer er iets gevonden is. Bij geen nieuws dus goed nieuws.

Meer informatie over de hielprik kan je vinden op de site van het RIVM.

Tegelijkertijd wordt er een gehoortest gedaan. Bij deze gehoortest krijgt de baby een klein zacht dopje in het oor. Via dit dopje wordt een zacht, knetterend geluid het oor in gezonden. Een gezond oor reageert hierop door geluidjes te maken. Een kleine microfoon in het dopje vangt deze reactiegeluidjes op. Het dopje is verbonden met een apparaat dat aan de hand van de reactiegeluidjes beoordeelt of het oor goed werkt. De gehoortest doet geen pijn en duurt maar een paar minuten. Beide oren worden apart getest.

Meer informatie over de gehoortest kan je vinden op de site van het RIVM.

Wanneer de baby de eerste week in het ziekenhuis ligt, wordt de hielprik in het ziekenhuis verricht. De gehoortest wordt gedaan als de baby thuis is gekomen. Het consultatiebureau neemt hiervoor contact met jullie op. Wanneer de baby de eerste week in het ziekenhuis ligt, wordt de hielprik in het ziekenhuis verricht.

Back To Top Call Now ButtonBel dienstlijn (06-52006282)