skip to Main Content

Waar bevallen?

In Nederland heb je de keuze om tussen de 37 en 42 weken zwangerschap thuis te bevallen of poliklinisch in het ziekenhuis. De keuze is erg persoonlijk en maak je helemaal zelf. Deze keuze hoef je niet persé al te maken in je zwangerschap, tijdens de bevalling zelf is er vaak nog tijd genoeg om de keuze op dat moment te maken!

Thuis bevallen bij een ongecompliceerde zwangerschap is net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis. Maar ook zonder medische indicatie kun je er voor kiezen in het ziekenhuis te bevallen.

Vraag gerust eens naar onze ervaringen met thuis- of poliklinische bevallingen tijdens een van je controles, we helpen je graag met je keuze.

Thuis bevallen

De vrouwen die kiezen voor een thuisbevalling doen dit vaak omdat ze dan in hun eigen, vertrouwde, omgeving kunnen blijven en niet meer tijdens de weeën in de auto naar het ziekenhuis hoeven.

Wij komen naar jullie toe als de bevalling op gang gekomen is en begeleiden de bevalling in jullie eigen omgeving. Tijdens het laatste stuk van de ontsluiting bellen we jullie kraamzorgorganisatie die een kraamverzorgster stuurt die ons ondersteunt bij de bevalling. Wij gaan ongeveer anderhalf uur na de bevalling weer weg, de kraamverzorgster helpt jullie verder opstarten.

Poliklinisch in het ziekenhuis bevallen

Als je poliklinisch in het ziekenhuis bevalt, wordt de bevalling ook door ons begeleid. Onze eerste controle tijdens de bevalling vindt meestal thuis plaats. Samen besluiten we op welk moment we naar het ziekenhuis gaan. Dit is vaak tijdens het tweede gedeelte van de bevalling.  Na de bevalling ga je, na het douchen, als er geen complicaties zijn opgetreden, gewoon weer naar huis.

Je kunt met ons poliklinisch bevallen in het Martiniziekenhuis Groningen, UMCG of in het Wilhelminaziekenhuis te Assen.

Bij poliklinisch bevallen betaal je het ziekenhuis voor de kamer waar je bevalt. Voor ieder ziekenhuis geldt een ander tarief. Hoe meer/hoger je verzekerd bent, hoe meer je hiervan vergoed krijgt. Vraag hiernaar bij je zorgverzekeraar zodat je achteraf niet voor onvoorziene kosten komt te staan.

Bevalling bij de gynaecoloog

In sommige gevallen heb je helaas geen keuze als het gaat om waar je wilt bevallen. Als er een medische indicatie is voor de bevalling (zoals bijvoorbeeld een meerling, een stuitligging, een hoge bloeddruk etc.) dan zal je sowieso in het ziekenhuis bevallen.

Ook kan er tijdens de bevalling een indicatie ontstaan voor een ziekenhuisbevalling onder leiding van de gynaecoloog. (Bijv. kindje dat in het vruchtwater heeft gepoept, niet vorderen van de bevalling, pijnstillingswens etc.) Wij dragen dan op dat moment de bevalling over aan de gynaecoloog. Afhankelijk van het stadium waarin de overdracht plaatsvindt blijven we wel/niet bij de bevalling aanwezig.

In het ziekenhuis bevallen met een medische indicatie wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Je eigen risico wordt hiervoor wel aangesproken.

Back To Top Call Now ButtonBel dienstlijn (06-52006282)