skip to Main Content

Manieren van bevallen

Je kan op allerlei soorten manieren en in allerlei soorten houdingen bevallen! Het belangrijkste is dat je veel verschillende houdingen uitprobeert en ook regelmatig wisselt. Beval in de houding die jij prettig vindt. Het kan goed zijn dat je bedacht hebt om verticaal te willen bevallen of in bad, dat is allemaal mogelijk. Het zou wel kunnen dat je die houding op het moment van bevallen misschien toch niet pretiig vindt. Ook kan het zijn dat er medisch een reden is om je in een andere houding te laten bevallen dan de houding die jij in gedachten had.

Hieronder een tweetal manieren om te bevallen:

Krukbevalling (baarkruk)

Zittend op de baarkruk is een natuurlijke houding om te persen. Je partner kan op een stoel achter je gaan zitten en kan je op deze wijze ondersteunen. Door rechtop te zitten hebben vrouwen vaak het gevoel actief betrokken te zijn bij het persen. Natuurlijk helpt ook de zwaartekracht mee in deze houding. Je kan zelf aangeven dat je op de kruk wilt bevallen, maar het gebeurt ook regelmatig dat wij tijdens het persen besluiten van houding te veranderen en de kruk voorstellen. Dit om de bevalling zo optimaal mogelijk te laten verlopen. We hebben allemaal een baarkruk bij ons als je thuis bevalt en mocht je in het ziekenhuis bevallen staat daar ook altijd een baarkruk die je kan gebruiken.

Badbevalling

Warm water heeft een ontspannende werking tijdens de ontsluiting. Vaak merk je dat als je onder de douche of in bad gaat zitten, je de wee├źn wat beter op kunt vangen. Wanneer je in bad zou willen bevallen, kun je een speciaal bad huren. Het bevallingsbad is een groot bad, waarin je je gemakkelijk kunt bewegen (gewichtsloosheid in het water), en dus steeds van houding kan wisselen, wanneer je daar behoefte aan hebt. Ook het persen en de daadwerkelijke geboorte van de baby kunnen in bad plaatsvinden.

Iedereen die met ons mag bevallen, thuis of poliklinisch, mag ook in bad bevallen.

Wij kunnen niet voorspellen of je ook daadwerkelijk in het bad bevalt; er kunnen reden zijn voor ons om je tijdens de bevalling uit het bad te laten gaan.

Als je meer wilt weten over een badbevalling maak dit dan bij ons kenbaar. Wij hebben een aantal adressen waar je een bevalbad kunt huren of kopen.

Back To Top Call Now ButtonBel dienstlijn (06-52006282)